Elon University, The Station at Mill Point

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Slider

Certified:

  • LEED® Gold by the U.S. Green Building Council® (Apartments)
  • LEED® Silver by the U.S. Green Building Council® (Amenity Building)

Located on an 11.5-acre site within a short walk to campus, McMillan Pazdan Smith created the design of a neighborhood initiative for Elon University in Elon, North Carolina. The new building provides housing, parking, and amenities for 300 seniors and competes favorably in the residential marketplace.

The ‘village’ concept provides a mix of two-story buildings with 8-16 students each as an appropriate response to the adjacent residential community. Given the size of the site, the buildings are clustered around communal places, making small neighborhoods within the whole. Exterior spaces include important social features such as volleyball, basketball, bocce ball, a fire pit, and an open field for frisbee and other outdoor activities. A commons building includes a plaza and small outdoor amphitheater for music and other performances, contributing to student interaction and a strong sense of community.

In each building, rooms were arranged in a suite style accommodating four students. In addition to private bedrooms, each suite provides a common living / kitchen / dining area, storage, exterior porches, and integrated technologies. Individual buildings and the community were planned for sustainability.