Wofford College Sandor Teszler Library

Wofford College engaged McMillan Pazdan Smith to renovate a 2,000 SF area on the main floor of the Sandor Teszler Library to create a functional study area for students that would promote collaborative learning for project-based assignments. The updates, performed in two phases, began in 2010 with the renovation of an 800 SF area known as the “Sandbox”. The scope included new finishes, technology, purpose-built furniture, and a storefront wall to visually separate the area from the rest of the library. The resulting design provided a variety of flexible, technology-enhanced interaction spaces, converting the area into multiple zones for individual, small group, and team-based learning.

During the visioning and planning phase of the project, the designers met with students and faculty to get their input, especially before the second phase, which was completed in 2012. This phase included a 1,200 SF renovation of the central area on the main floor, providing a more updated aesthetic with the addition of high-tech workspaces and new finishes and furniture that were carefully selected to blend with existing, non-renovated surroundings. Additionally, the updates greatly improved lighting by removing and replacing the existing ceiling and lighting system.

The project was challenged by a minimal budget and fairly tight schedule, but McMillan Pazdan Smith was able to specifically cater to Wofford’s needs to provide a coveted student learning space that greatly improved the overall library traffic numbers at a total project cost of $235,000.