Sentara PACE Life Center

Sentara Healthcare commissioned McMillan Pazdan Smith to design a new home for an existing PACE program in Norfolk, Virginia that would allow them to serve a larger participant population, as well as provide a better overall environment for participants and staff. The 13,700 SF, $1.297 million upfit within an existing shopping center complex is designed to support the delivery of medical and supportive services needed for participant’s care within the PACE (Program of All-Inclusive Care for the Elderly) program.

Spaces provided include an administrative suite with conference/multipurpose space, catering kitchen, outdoor patio area and a clinic with on-site physicians and medication dispensary — as well as a physical therapy suite. To accommodate patients with sensory overload, small, quiet relaxation rooms were designed to provide sound isolation and use translucent glazing to reduce visual/aural stimuli. In addition, a new drop-off lane and canopy was designed to facilitate entry into the building for participants with limited mobility. The upfit was constructed with the intention to create a safe, secure, comfortable and engaging space for its growing population with special consideration given to colors and finishes that are proven to be safe and more easily perceivable by elderly occupants.